خطرات مصرف سرکه سیب
براساس مطالعات دانشمندان، خواص سرکه سیب برای سلامتی فراوان است که از جمله آنها میتوان کاهش قند خون و کاهش وزن اشاره کرد. بااینحال نگرانیهایی دربارهی مضرات سرکه سیب و خطرات احتمالی سرکه سیب در میان مردم بهوجود آمده است. در این مقاله شما را با مضرات سرکه سیب و خطرات احتمالی مصرف بیش از حد سرکه سیب و همچنین نحوه مصرف سالم سرکه سیب آشنا خواهیم کرد.
سرکه سیب علاوه بر استیک اسید، محتوی آب، سایر اسیدها، ویتامین ها و مواد معدنی است.
برخی مطالعات انجامگرفته بر روی جانوران و انسانها نشان داد که استیک اسید و سرکه سیب میتوانند به چربی سوزی و کاهش وزن، کاهش قند خون، افزایش مقاومت به انسولین و تنظیم سطح کلسترول و کاهش کلسترول کمک بکنند.
در بیماری فلج معده اعصاب معده بهخوبی کار نمیکنند. بنابراین غذا بیشازحد در معده باقی میماند و با سرعت طبیعی خالی نمیشود.
سوزش معده و سرِدل، نفخ و حالت تهوع از علائم فلج معده هستند. در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که از فلج معده نیز رنج میبرند، تنظیم زمانبندی مصرف انسولین و غذا بسیار دشوار است. زیرا پیشبینی اینکه غذا چهزمانی هضم و جذب میشود، کار سختی است.
یک مطالعهی کنترلشده بر روی ۱۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۱ و فلج معده انجام گرفت. مصرف آب همراه با ۲ قاشق غذاخوری (۳۰ میلیلیتر) سرکه سیب نسبت به مصرف آب خالی، موجب افزایش چشمگیر زمان باقیماندن غذا در معدهی این افراد شد.
۲. عوارض گوارشی
البته مطالعهای کنترلشده نشان داد در برخی موارد کاهش اشتها و مصرف غذا میتواند موجب کاهش بروز سوءهاضمه بشود.
در مطالعهای، مصرف یک نوشیدنی محتوی ۲۵ گرم سرکه سیب موجب کاهش اشتهای شرکتکنندگان شد. ولی از سوی دیگر حالت تهوع در آنها افزایش یافت. حالت تهوع این افراد زمانی که نوشیدنیشان طعم بدی داشت، تشدید میشد.
مصرف سرکه سیب به مبتلایان کولیت روده، التهابات دستگاه گوارشی و زخم معده نیز توصیه نمیشود.
بااینحال گزارشهایی وجود دارد که مصرف زیاد سرکه سیب در درازمدت میتواند موجب کاهش پتاسیم خون و تضعیف استخوان بشود.
یک زن ۲۸ ساله بهمدت ۶ سال روزانه ۲۵۰ میلیلیتر سرکه سیب را در آب مخلوط کرده و مینوشید. پس از این مدت، او بهخاطر سطح پایین پتاسیم خون و وجود موارد غیرطبیعی در ترکیب خون به بیمارستان مراجعه کرد. معاینات بیشتر نشان داد که این زن به پوکی استخوان نیز مبتلا شده که در این سن پدیدهی نادری است. پزشکان معالج این زن معتقدند مصرف زیاد سرکه سیب موجب شده تا مواد معدنی از استخوان این زن خارج بشوند تا اسید خون او را خنثی کنند. همچنین آنها معتقدند سطح بالای اسید از تشکیل استخوان تازه جلوگیری کرده است.
البته شایان ذکر است مقدار مصرفی این زن بسیار بیشتر از مقداری است که اکثر افراد مصرف میکنند. همچنین او این کار را چندین سال انجام داده بود.
در یک مطالعهی آزمایشگاهی، مینای دندان عقل در چندین نوع سرکه سیب با pH متفاوت از ۲٫۷ تا ۳٫۹۵ فرو برده شد. سرکه سیب موجب کاهش ۱ تا ۲۰ درصدی مواد معدنی دندان پس از ۴ ساعت شد.
البته این مطالعه در شرایط آزمایشگاهی و خارج از محیط دهان انجام گرفت. بزاق موجود در دهان تا حدی اسید را خنثی میکند. با تمام این تفاسیر شواهدی وجود دارد که مصرف زیاد سرکه سیب به مینای دندان آسیب میزند.
در موردی، دختر ۱۵ سالهای که روزانه ۲۳۷ میلیلیتر سرکهی سیب رقیقنشده را مصرف میکرد، دچار پوسیدگی دندان شدید شد.
بررسیای درمورد نوشیدنیهایی که کودکان بهطور اتفاقی میخورند نشان داد که استیک اسید ناشی از سرکه شایعترین علت بروز سوزش مری در کودکان است.
محققان سرکه را بهعنوان یک مادهی سوزاننده معرفی کردهاند و توصیه میکنند والدین آن را دور از دسترس کودکان نگهداری کنند.
هنوز موردی از سوزش مری ناشی از مصرف سرکه سیب گزارش نشده است. ولی یک زن مدعی شده، وقتی یک قرص سرکه سیب در گلویش گیر کرد، موجب بروز سوزش گلوی او شد. این زن مدعی شده، در اثر بروز این اتفاق تا ۶ ماه عمل بلع را با سختی و درد انجام داده است.
در یک مورد دیگر مادرِ یک پسر ۶ ساله که از چند بیماری رنج میبرد، برای درمان عفونت پای پسرش بر روی آن چند قطره سرکه سیب ریخت که این امر موجب سوختگی پوست این ناحیه شد.
گزارشهای دیگری نیز وجود دارد که از سوختگی پوست بهخاطر استفاده از سرکه سیب حکایت دارند.
۷. تداخل دارویی
غذاهای تخمیری میتوانند باعث افزایش باکتریهای مفید در دستگاه گوارشی بشوند. غذاهایی مانند کلم ترش که پایهی سرکه دارند، این خاصیت را دارند. اما جالب است بدانید که سرکه سیب بهتنهایی چنین خاصیتی ندارد و نمیتوانید برای تقویت دستگاه ایمنیتان روی آن حساب بکنید.
اگر میخواهید مصرف سرکه سیب را آغاز کنید، بهتر است آن را در وعدههای غذایی حاوی سبزیجات، پروتئین و کربوهیدرات و بهعنوان جایگزینی برای سس یا چاشنیها استفاده بکنید. با این کار بدنتان میتواند انرژی موردنیازش را بهدست بیاورد و شاید حتی جلوی مصرف کالری اضافه را گرفتید.
اگر در رژیم غذایی کاهش وزنتان به مصرف سرکه وابسته هستید، کاهش وزن اولیه میتواند سوخت و سازتان را آهسته و کاهش وزن را در آینده برایتان سختتر بکند.
- ۹۷/۱۱/۰۴